logo
دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 117-108 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alinejad Omran R M, Dehghani F, khoroushi A. Family Law in the Mirror of Modernity and Islamic Lifestyle. Islamic Life Style 2021; 5 (2) :108-117
URL: http://islamiclifej.com/article-1-687-fa.html
علی نژاد عمران روح الله محمد، دهقانی فرزاد، خروشی عبد العظیم. حقوق خانواده در آیینه مدرنیته و سبک زندگی اسلامی. سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت. 1400; 5 (2) :108-117

URL: http://islamiclifej.com/article-1-687-fa.html


1- استادیار، گروه قرآن و حدیث، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
2- استادیار، گروه قرآن و حدیث، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران. (نویسنده مسؤل). ، f.dehghani@hsu.ac.ir
3- استادیار، گروه حقوق، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
چکیده:   (1640 مشاهده)
هدف: سبک زندگی خانواده ایرانی بر مبنای هویت دینی و ملی بوده است ولی مدرنیته تأثیر خود را در اغلب جوامع از جمله ایرانِ اسلامی گذاشته است که نتیجه آن ظهور تعارض بین هویتِ سهگانهِ دینی، ملی و مدرنیته شده است و باعث به وجود آمدنِ چالشهای در سبک زندگی در حوزه خانواده و بروز آسیبهایی به سببِ عدمِ کاربست سبک زندگی اسلامی گردیده است. این نوشتار به دنبال بررسی این موضوع است که مدرنیته چه اثراتی بر سبک زندگی اسلامی در حیطه حقوق خانواده داشته است؟ آیا امکانِ تعامل بین سبک زندگی اسلامی و مدرنیته وجود دارد؟
مواد و روش ها: پژوهش حاضر به روش کتابخانهای- استنادی و تجزیه و تحلیل به صورت تحلیل محتوایی کیفی (توصیفی- تحلیلی) صورت پذیرفته است.
یافته‏ ها: یافته های پژوهش حاکی از آن است که تأثیرات مدرنیته بر سبک زندگی در چالش فردیّت، تجرد قطعی، طلاق توافقی، ردِ داوری در طلاق، مهریه سنگین و وکالت در طلاق به جای آن، عدمِ رغبت به فرزندآوری، چالش در ولایت فرزندان، ظهور دارد. آموزههای اسلام روح قرآنی و فلسفه فطری و عقلانی را در سبک زندگی ملاک قرار داده و نافی کلیّت مدرنیته نیست و در تعامل مدرنیته و سبک زندگی اسلامی در حوزه خانواده باید مؤلفه مذکور ملاک ارزیابی قرار گیرد.
نتیجه‏ گیری: آموزه های اسلام، روح قرآنی و فلسفه فطری و عقلانی را در سبک زندگی ملاک قرار داده و نافی کلیّت مدرنیته نیست. بدین تعبیر که هر هویت جدیدی که در حوزه خانواده پیدا میشود اگر با هویت اسلامیِ متناسب و با روح قرآنی موافق باشد، باعث بروز تعارض و چالش در سبک زندگی اسلامی نمیشود، چون تمام احکام اسلامی در حوزه خانواده براساس مبنای الهی، فطری، عقلایی و قابل فهم است. در تعامل مدرنیته و سبک زندگی اسلامی در حوزه خانواده باید مؤلفه مذکور ملاک ارزیابی قرار گیرد. به جای تطبیق کلیت مدرنیته با کلیت سبک زندگی اسلامی، مؤلفههای سبک زندگی اسلامی ملاک ارزیابی هویتِ مدرنیته باشد تا هویت دینی حاکم بر هویت ملی و مدرنیته شده و خانواده بر مدار سبک زندگی اسلامی باشد.

 
متن کامل [PDF 1189 kb]   (2325 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1400/1/25 | انتشار: 1400/3/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.