1- دانشجوی دکتری، گروه روان شناسی تربیتی، واحد زهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران.
2- استادیار، گروه روان شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران (نویسنده مسئول). ، aliarab@edpsy.usb.ac.ir
3- دانشیار، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، گروه روان شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران.
چکیده: (1160 مشاهده)
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی کاربرد واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب توام با بخشایشدرمانی بر کاهش ناهنجاریاجتماعی در مدرسه در دانشآموزان دارای ناتوانییادگیری مقطع ابتدایی شهرستان سراوان انجام شد.
مواد و روش ها: روش تحقیق از انواع طرحهای نیمه آزمایشی به صورت دو گروهی، با پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری 140 نفر از دانشآموزان دارای ناتوانیهای یادگیری مراجعه کننده به مرکز اختلال یادگیری آموزش و پرورش شهرستان سراوان بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به طور تصادفی دردو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. آموزش واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب توأم با بخشایش درمانی در 9 و 12 جلسه 45 الی 60 دقیقه-ای بر روی گروه آزمایش اجرا و پس از اتمام جلسات پسآزمون انجام شد. از پرسشنامه سنجشنگرش به آسیبهای اجتماعی برای جمعآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با تحلیل کواریانس انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد کاربرد واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب توام با بخشایشدرمانی موجب کاهش ناهنجاری-اجتماعی و ابعادآن(سرقت، پرخاشگری، مواد مخدر، مسائل جنسی و خودکشی) در مدرسه دانشآموزان میشود.
نتیجه گیری: کاربرد واقعیت درمانی مبتنی بر نظریه انتخاب توام با بخشایش درمانی یک روش موثر در کاهش ناهنجاری-اجتماعی در مدرسه دانشآموزان دارای ناتوانییادگیری مقطع ابتدایی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/1/28 | انتشار: 1398/3/31