logo
دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1400 1400 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 782-776 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizi F, Mohseni R A, Hazrati Somee Z. The Sociological effect of Informal Settlements on Addiction and Drugs (Case Study: Kermanshah City). Islamic Life Style 2022; 5 (4) :776-782
URL: http://islamiclifej.com/article-1-1617-fa.html
عزیزی فریبا، محسنی رضاعلی، حضرتی صومعه زهرا. تأثیر جامعهشناختی سکونتگاههای غیر رسمی بر اعتیاد و مواد مخدر (مطالعۀ موردی: شهر کرمانشاه). سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت. 1400; 5 (4) :776-782

URL: http://islamiclifej.com/article-1-1617-fa.html


1- گروه جامعه شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه جامعه شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول). ، mohseni.net14@gmail.com
چکیده:   (482 مشاهده)
هدف: با توجه به اینکه سکونتگاههای غیررسمی عمدتاً همراه با تصرّف عدوانی یا ساخت و ساز غیرمجاز بوده و فاقد ایمنی لازم میباشد، در درون خود به بازتولید آسیبهای اجتماعی در نهاد خانواده میپردازند. انطباق و سازگاری در حاشیۀ شهرها بسیار پایین است و خانوارهایی که از فرهنگهای متفاوت و نگرشهای متفاوت مجبور به زندگی در حاشیۀ شهرهای بزرگ شدهاند، اغلب نه با تفاهم، بلکه با تخاصم در کنار یکدیگر زندگی میکنند و طبیعی است که آنها احساس امنیت را تجربه نمیکنند و نیز خانواده و فرزندان بیشترین آسیبها را در حاشیۀ شهرها میبینند. با انجام پژوهش حاضر، تأثیر سکونتگاههای غیر رسمی بر اعتیاد و مواد مخدر بررسی میشود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است.  از نظر روش در زمره تحقیقات توصیفی است و بصورت پیمایشی انجام خواهد شد؛ زیرا اطلاعات مورد نیاز از وضع موجود نمونۀ آماری با استفاده از پرسشنامه به دست آمده است.  پرسشنامه محققساخته سکونتگاههای غیررسمی و پرسشنامه استاندارد آسیبهای اجتماعی  می باشد که در 66 گویه تنظیم شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 270979 نفر از ساکنین و اهالی مرد و زن مناطق سکونتگاههای غیررسمی شهرستان کرمانشاه در سال 1400 می باشد. در پژوهش حاضر، حداقل حجم نمونه لازم از طریق فرمول کوکران 384 نفر از اعضای 4 ناحیه اسکان غیر رسمی شهر کرمانشاه (محله دولت آباد-محله شاطرآباد-محله کولی آباد-محله جعفرآباد) بود که این تعداد مبنای تجزیه و تحلیل قرار گرفت و این تعداد به روش تصادفی- خوشه ای انتخاب شد.
یافتهها: آسیب اعتیاد، به عنوان یک مشکل فردی و اجتماعی، در خانوارهای دارای اسکان غیر رسمی شهر کرمانشاه، یک آسیب اجتماعی جدی محسوب میشود؛ به طوری که برخی از جوانان بیکار و حتی نوجوانان، خرید و فروش مواد مخدر را به عنوان حرفۀ خود انتخاب کردهاند و و از ایـن راه امرار معاش میکنند. سهولت دسترسی به مواد در برخی محلات، موجب گـرایش بـه جـرایم خـاص، از جملـه قاچـاق و مصرف مواد مخدر در میان خانوادههای ساکن در این سکونتگاهها میشود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل از مدل نهایی برازش شده و سطح معنیداری مربوط به متغیر پیش-بین با اطمینان 95 درصد میتوان گفت که سکونتگاههای غیررسمی بر میزان مصرف مواد مخدر افراد ساکن در مناطق اسکان غیررسمی شهر کرمانشاه تاثیر معناداری دارد؛ یعنی با افزایش سکونتگاههای غیررسمی، میزان مصرف مواد مخدر افراد خانواده افزایش مییابد.
متن کامل [PDF 658 kb]   (213 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1400/7/11 | انتشار: 1402/5/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.