1- استادیار، گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه کوثر بجنورد، بجنورد، ایران (نویسنده مسئول). ، f.hajiakbari@kub.ac.ir
2- استادیار، گروه الهیات (علوم قرآن و حدیث)، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران.
چکیده: (200 مشاهده)
هدف: خانواده، از منظر اسلام، دارای جایگاه و قداست ویژهای است که قابل مقایسه با هیچ نهاد دیگری نیست. اهمیت تأمین و ارتقای سلامت روان و جسم اعضای خانواده، ارزشگذاری معنوی بر پیوند خانوادگی، زمینهسازی برای تقویت و تحکیم این پیوند و پیشگیری از آسیبپذیری و فروپاشی آن، از راه وضع گزارههای توصیهمحور و بازدارنده، اساس حکمت قداستی است که در جهان بینی توحیدی اسلام به خانواده بخشیده شده و حوزه مطالعاتی گستردهای را شامل میشود.
مواد و روش ها: پژوههی کتابخانهای حاضر را بر آن است تا با دستهبندی آیات و روایاتی که درخصوص تعریف و آثار حسن ظن بیان شدهاند، به شیوهی توصیفی-تحلیلی، مسئله همبستگی مثبت میان حسن ظن و بهبود سلامت در آموزههای ثقلین را دنبال نماید. روش جمع آوری اطلاعات بر اساس ابراز کتابخانه ای و در منابع تفسیری و روایی موجود است.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان از همبستگی و تأثیر مثبت حسن ظن بر بهبود سلامت نهاد خانواده از منظر اسلام دارد.
نتیجهگیری: ظنّ مفهومی گسترده در ادبیات دین اسلام است و تنها نوعی از آن که زمینه تعامل اجتماعی صحیح و پایدار را بر هم میزند و با عنوان «سوء ظن» شناخته میشود، نکوهیده است. سوی دیگر این مفهوم، «حسن ظنّ» است. همان پاکذهنی و نیکاندیشی، که عامل شکوفایی روابط انسانی بوده و سرمایهای اجتماعی تلقّی میشود. آنطور که پایندی بدان در تمامی نهادهای اجتماعی و به صورت ویژه در نهاد خانواده، زمینهساز بهبود سلامتی اعضا و رشد ایشان میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/5/14