logo
جلد 4 - ویژه نامه                   جلد 4 - ویژه نامه صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmani K, Ghorbani M, Mohammadkhani K. Presenting a Model to Promote Organizational Trust in Faculty Members of Islamic Azad University Case: Hormozgan Province. Islamic Life Style 2021; 4
URL: http://islamiclifej.com/article-1-467-fa.html
رحمانی خزران، قربانی محمود، محمدخانی کامران. ارائه مدلی جهت ارتقای اعتماد سازمانی در اعضای هیات‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی مورد: استان هرمزگان. سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت. 1399; 4 ()

URL: http://islamiclifej.com/article-1-467-fa.html


1- دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- دانشیار، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران. ، drm_ghorbani2020@yahoo.com
3- دانشیار ، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (1350 مشاهده)
هدف: این پژوهش با هدف ارائه مدلی برای ارتقای اعتماد سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان انجام شده است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نظر نوع داده ها کمی و کیفی، و از نظر نحوه اجرا و دستکاری متغیرها، توصیفی پیمایشی بود. در بخش کیفی از 18 نفر از اساتید دانشگاه و متخصص در در آموزش عالی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان مصاحبه به عمل آمد . در بخش کمی ،یک نمونه 169 نفری اعضای هیات علمی به روش نمونه­گیری تصادفی طیقه­ای با تخصیص متناسب از جامعه آماری اعضای هیات­علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان انتخاب شدند .طبق آمار رسمی اعضای هیات­علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان به ترتیب 290 نفردر سال تحصیلی 1395-1394 بوده اند . برای جمع­آوری داده­ها ، پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی صوری پرسشنامه از طریق اجرای آزمایشی و مرور جامع ادبیات و قضاوت خبرگان ، و روایی سازه از طریق تحلیل عاملی بررسی و تایید شد. پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرنباخ  (89/0) محاسبه شد . برای تحلیل داده­ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم­افزارSPSS و برای ارائه مدل نهایی تحقیق از مدل­یابی اندازه­گیری و برازش مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم­افزارAMOS استفاده شده است.
یافته ها: یافته اصلی پژوهش، مدلی است که نشان داد که برای ارتقای اعتماد سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی چهار بعد مدیریت و رهبری با بار عاملی 96/0 ،رضایتمندی شغلی با بار عاملی 90/0، ملاحظات شخصی و فردی با بار عاملی 89/0و فرهنگ­سازی با بار عاملی87/0 مورد توجه قرار گرفت. بعلاوه؛ برای اجرای مدل ارائه شده، ساز و کارهای اجرایی و انتقال پیشنهاد شده است.
نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان میدهد ارائه مدل ارتقای اعتماد سازمانی همه ابعاد اعتماد سازمانی باهم رابطه مثبت و معنی داری دارند و این بدان معنی است که بسیاری از پارامترها و شاخص های این وجوه به صورت چند جانبه عمل  می کنند و تفکیک و تعیین مرز مشخص ابعاد اعتماد سازمانی ممکن بنظر نمی رسد.
متن کامل [PDF 1064 kb]   (372 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1398/7/10 | انتشار: 1399/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.